SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Nieuwsarchief
Categorie
  Nieuwsarchief

(1) 2 3 »
300 gr. Boter
500 gr. Havervlokken (fijn)
4 eieren
300 gr. Suiker (alternatief: 150 gr. Moutstroop/rijstestroop of dadelstroop. 300 gr is heel zoet)
200 gr. Bloem (alternatief: boekweit-, rijst-, rogge-, speltmeel of mengsel van deze)
2 koffielepels bakpoeder (alternatief: wijnsteenzuur)

Boter smelten in grote pan. Havervlokken erbij. Laat dit 1 minuut op vuur staan terwijl je met een houten lepel in de ingrediënten roert. Neem na 1 minuut pot van vuur.
Mix in een kom 4 hele eieren met de suiker (of altenatieve suiker). Doe de bakpoeder bij de bloem. Roer het eimengsel met de houtenlepel onder de havermout. Voeg nadien de bloem bij.

Leg op een bakplaat anti-aanbakpapier en maak met behulp van twee (koffie)lepels deegbolletjes. Leg ze op afstand van 3 cm op rijtjes. Bak ze op min. 180 graden C. (ik bak ze meestal ca. 25 min).

Tip 1: extra kruidig maken met bijv. 2 koffielepels gedroogde goudsbloem, brandnetel, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaadjes, gedroogde vlierbessen of –bloemen,……..


Tip 2: Steek op elk mopje twee pompoenpitten en strooi er nog wat maanzaad over of leg er een stukje geconfijt fruit op.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

’s Morgens niet fit uit bed kunnen, een loom gevoel hebben, voorjaarsmoeheid, niet helder genoeg kunnen denken, steeds maar gapen of niet echt lekker in je vel zitten. Dit zijn er allemaal tekenen van dat het lichaam toe is aan een zuiveringsactie. Van half februari tot half april is het de tijd om een dergelijke schoonmaak te houden en ons zelf te ontdoen van al onze afvalstoffen die we door het jaar heen hebben verzameld en opgeslagen in de darmplooien, bindweefsel, lever, galblaas, maar zeker ook in de “kamers” van ons brein.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Spruiten, niet de koolsoort als wel de gekiemde zaden van planten, zijn in het grootst vitale stadium van een planten cyclus. Gedurende het kiem proces vermeerderen de vitamines en enzymen van de soort enorm. Tegelijkertijd vindt er een soort van voorvertering plaats van de voedingsstoffen in het zaad, wat gekiemde groenten beter opneembaar maakt voor het menselijk organisme. Dit verklaart waarom granen en peulvruchten die bij veel mensen als allergenen werken, in deze vorm juist geen allergie veroorzaken.

Kiemen zijn uitstekend voedsel in geval van “Lever Qi Stagnatie” (stress genaamd in de volksmond), met tekenen van depressie, frustratie, gezwollen buik en borstkas….Het is uitstekend voedsel in het voorjaar wat reiniging betreft (zie artikel “in de aandacht” hierboven). Het voorjaar staat ook voor nieuw leven, jonge knoppen, dit is eigenlijk een voorbeeld hiervan.

Ze kunnen zowel rauw als gestoomd of meegekookt gegeten worden. Vooral bij koudere dagen is het raadzaam om ze verwarmd te eten.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Deze week ontving ik van de NVWA* (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) twee waarschuwende berichten over een zeer hoge waarde waterstofcyanide, aangetroffen in abrikozenpitten die vrij op de markt te koop zijn. Het lijkt of er nu opeens extra onderzoek wordt verricht naar abrikozenpitten, maar het is wel iets om aandacht aan te schenken.

Abrikozenpitten hebben een erg belangrijke waarde in de TCG en is uit de kruidengeneeskunde eigenlijk niet weg te denken. De Pin Yin naam is Xing Ren en valt onder de categorie “Slijm Transformeren en Hoest Stoppen”. Het heeft een affiniteit voor Long en Dikke Darm meridianen. De pit doet de Long-energie dalen zodat hoest kan stoppen, disperseert wind-koude (verkoudheid) en verder wordt de huid erdoor bevochtigd evenals de darmen. De abrikozenpit wordt gekenmerkt door de bittere smaak, is iets warm en licht toxisch vanwege de cyanogene glycosiden. Omdat het drainerende eigenschappen kent, is het niet toegestaan in de pure vorm bij Yin-Deficiënties. Bij niet productieve hoest wordt het kruid daarom gebruikt in combinatie met het blad van Perilla of blad van de Moerbei en Chrysanthenbloemen. Bij droge hoest met hitte die de longen aantast wordt ook wel Ophioppogon of Glehnia en Fritlillaria Cirrohosae gecombineerd. In de Westerse plantengeneeskunde staat de pit bekend als Bloeddrukverlager. Daarom wordt dit product regelmatig verkocht in natuur- of dieetwinkels en reformdrogisterijen.

Waarom nu die waarschuwing. Abrikozenpitten bevatten het zgn. blauwzuur, wat dus fataal kan zijn als dit in te hoge mate in het lichaam terechtkomt. Een hoeveelheid van 10-20 zaden is giftig bij kinderen, 40-60 zaden bij volwassenen. Verschijnselen van een overdosis kunnen zijn algemene zwakte, hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, versnelde hartslag, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken. Door de kortademigheid kan iemand in een coma raken. Cyanose (paars worden) en vergrootte pupillen zijn ook nog een aanwijzing Uiteindelijk kan dit tot de dood leiden. Symptomen van een toxische reactie ontstaat 1-2 uur na inname.

Van oudsher worden abrikozenpitten gewoon in huishoudens gebruikt als voedsel. Het gaat dan meestal wel om de zoete variant die gebruikt wordt voor zoete desserts vanwege uitgesproken smaak en textuur.

Om de toxiciteit te voorkomen, wordt het kruid gekookt in water en daarna wordt de pit gepeld. Dan pas kan de pit veilig worden geconsumeerd.

Als u onlangs abrikozenpitten van het merk Jacob Hooy of Erica heeft gekocht, is het raadzaam deze terug te brengen naar de winkel. De NVWA heeft in de pitten, verstrekt door deze merken, het te hoge gehalte aan waterstofcyanide gevonden.


*De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving. Het is onderdeel van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bronnen:
https://www.nvwa.nl/documenten/waarschuwingen/2018/01/31/belangrijke-veiligheidswaarschuwing-abrikozenpitten-erica?utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=NVWA+-+veiligheidswaarschuwingen+-+food

https://www.nvwa.nl/documenten/waarschuwingen/2018/02/01/belangrijke-veiligheidswaarschuwing-abrikozenpitten-jacob-hooy?utm_source=e-mailnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=NVWA+-+veiligheidswaarschuwingen+-+food

Chinese Herbal Materia Medica 3rd Edition/ Dan Bensky, Steven Clavey, Erich Stöger (with Andrew Gamble)
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Ondanks dat we al aardig op weg zijn naar de lente, lijkt de griepepidemie onderhand een pandemie te worden. Daarom wil ik u erop attenderen dat de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heel veel mogelijkheden biedt om ook acute klachten als griep en verkoudheid zeer effectief aan te pakken.

Onderliggende principe is dat de factoren wind en kou in het lichaam invaderen door de poriën. De kou sluit deze en de wind en kou kunnen niet meer naar buiten. Belangrijk is hier om de oppervlakte te klaren zoals dat in de TCM wordt genoemd. Dit is een behandelprincipe wat inhoudt dat de huid a.h.w. geopend moet worden om de wind en de kou eruit te kunnen verdrijven.

In de Chinese kruidenleer is er bijvoorbeeld een scala aan kruidencombinaties voor diverse soorten en gradaties van verkoudheid. Voor beginnende symptomen, maar ook voor verder en dieper geraakte symptomen doordat het in het begin bijvoorbeeld is verwaarloosd. Met de acupunctuur is dit snel aan te pakken door het behandelen van acupunctuurpunten met naalden of moxa. Verder kan cupping een geweldige uitkomst bieden om de ziekmakende factor heel snel uit het lichaam te doen verdrijven. Bij beginnende klachten kan 1 behandeling al volstaan.

Als u gebruik wilt maken van behandeling betreft dit onderwerp, is het niet noodzakelijk een geheel consult van drie kwartier in te plannen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Pas als de laatste boom gekapt,
de laatste rivier vergiftigd,
en de laatste vis gevangen is,
zullen jullie vaststellen
dat men geld niet kan eten.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Al eerder op deze website schreef ik dat Chris Dhaenens tijdens het 7e wereld congres voor Traditionele Chinese Geneeskunde, dit jaar gehouden in Den Haag, een uitleg gaf over de bedreiging van het voortbestaan van de traditionele fytotherapie (o.a. Chinese kruiden, Ayurveda …).
Deze maand schrijft Bryan Hubbart in MD (Medisch Dossier, wat artsen u niet vertellen) dat in Brussel definitief is besloten voor een nieuwe EU-wetgeving betreft voedingssupplementen en kruidengeneeswijze. Het komt er in het kort op neer dat we als consument, als we problemen ondervinden met de gezondheid, niet meer vrij zijn om te beslissen op welke manier we behandeld willen worden. Vanaf april 2011 mogen we als therapeut geen kruidengeneesmiddelen meer voorschrijven/verstrekken op de manier zoals we dat gewend zijn. Als consument, klant bij een kruidendrogist, kunt u niet meer dezelfde supplementen of kruidenpreparaten kopen zoals dit jaar nog mogelijk bleek. De doseringen van voedingssupplementen worden dusdanig aangepast, dat er geen therapeutische werking meer verwacht kan worden. Er mogen ook geen gezondheidsclaims meer genoemd worden voor dergelijke producten. Er zijn enkele uitzonderingen wat kruiden betreft; kruidenmiddelen die reeds 30 jaar veilig gebruikt worden, waarvan 15 jaar in Europa, mogen in het assortiment blijven. De regel werkt echter discriminerend tegen niet-Europese kruidenmiddelen, zoals die uit de Ayurvedische en de traditionele Chinese geneeswijze of uit andere tradities, die niet al 15 jaar in Europa gebruikt worden, ook al zijn ze in hun eigen cultuur al honderden, zo niet duizenden jaren veilig gebruikt. Dit alles houdt in, dat we op termijn enkel nog behandeling kunnen ondervinden via reguliere artsen en chemische medicatie.

Ondersteuning

Alhoewel dit alles heel ongeloofwaardig lijkt, wil ik u met klem waarschuwen dat we dit heel serieus moeten oppakken.

De Alliance for Natural Health (ANH) en de European Benefyt Foundation (EBF) maken zich samen sterk voor deze kruiden. Voor juridische ondersteuning is echter veel geld nodig dat nu nog van kruidenhandels en therapeuten moet komen.
European Benefyt Foundation heeft een technisch en juridisch sterk onderbouwd voorstel uit gewerkt dat binnenkort aan de Europese Commissie wordt voorgelegd. Dit voorstel rust op de volgende principes:
1. Maximale therapeutische vrijheid voor gekwalificeerde therapeuten.
2. Validering van de traditionele fytotherapieën en hun farmacopeia als complementaire geneeswijze met gereglementeerd statuut.
3. Het uitwerken van een kwaliteitslabel dat een maximale kwaliteit en veiligheid garandeert en tevens het traditionele karakter bewaakt.
4. Wetenschappelijke en methodologische oplossingen aandragen teneinde de kwaliteitscontrole tezelfdertijd performant en betaalbaar maken.

Vind u het belangrijk om in de toekomst zelf te kiezen op welke manier u behandeling wilt ondergaan, dan wil ik hierbij een oproep doen aan u als consument van complementaire geneeswijze, om juridische processen met een financiële bijdrage te ondersteunen. Het bankrekeningnummer van EBF is 654318174 bij de ING.

Meer informatie kunt u lezen op de volgende websites.
www.benefyt.eu www.anh-europe.org www.anhinternational.orgOndersteuning
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

In het Wereld Forum te Den Haag vond vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober het 7e Wereld Congres voor Chinese Geneeswijze plaats. Hierbij kunt u wat topics lezen die tijdens bepaalde lezingen zijn besproken.

Prof. Jan P.A. Baak, van origine Nederlander en tegenwoordig woonachtig en werkzaam in Noorwegen had als onderwerp “prognostic effect of TCM herbal treatment in stage IV adenocarcinoma of the lung”.
Uit zijn onderzoeken is gebleken dat TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) de cytotoxische bijwerkingen van reguliere behandeling kan reduceren en dat deze oriëntaalse werkwijze sterk de levenskwaliteit doet vergroten. De Chinese kruiden zouden de immuniteit verhogen, is een goedkopere manier van genezen en heeft weinig bijwerkingen. Volgens een gerandomiseerd onderzoek bleek dat patiënten, behandeld met chemotherapie in combinatie met TCM langer leefden, dan de patiënten die behandeld werden met enkel chemotherapie.
Professor Baak vertelde verder dat de Westerse landen (USA, Europa en Australië)het hoogst scoren wat borstkanker betreft. Hij vermoedt dat er hier een relatie is met het Westerse voedingspatroon, van 3 hyperglycemische maaltijden per dag dat een onstabiele insuline spiegel teweegbrengt. Volgens hem is insuline een hormoon dat door het bloed circuleert en a.h.w. de borstkankercel voedt zodat die zeer snel kan vermenigvuldigen. In het Oosten bestaat het voedingspatroon hoofdzakelijk uit groenten en wat eiwitten en veel minder koolhydraten dan in het Westen. Oosterlingen hebben over het algemeen ook meer lichaamsbeweging. Wat hem ook is opgevallen; sinds in Shanghai het voedingspatroon is verwesterd (koek, brood….) en de bevolking daar minder vaak de fiets pakt en eerder gemotoriseerd vervoer kiest, komt borstkanker ook daar steeds meer voor. Japanners die naar de USA emigreren schijnen het risico ook te vergroten, alsmede mensen met obesitas. Diabetes patiënten lopen een dubbel risico. Meer dan 5 uur sport per week doet het risico op borstkanker dalen met 50-70%.

Dr. Yair Maimon heeft gesproken over “Seven emotions and their effects on the Qi and Shen: Transforming psychological disorders with acupuncture”.
Deze dr. uit Israël had een hele goeie statement; De mens van tegenwoordig is anders. Intern zijn ze slaaf van hun emoties en gedachten.
De echte functie van de geest (Shen) is het reguleren van de Qi (energie) in het lichaam.
Hij sprak over twee soorten breinen; een electrisch brein dat het zenuwstelsel voorstelt en een chemisch brein dat te maken heeft met moleculen en de gekoppelde receptoren.
Wat dr. Yair Maimon opvalt: voordat mensen een CVA krijgen, hebben ze te kampen met enorme boosheid of woede (dit kan bewust of onbewust zijn).

Peggy Bosch van de Radboud Universiteit Nijmegen doet onderzoek en experimenten in een hospitaal in Duitsland met Acupunctuur en Schizofrenie. Chinees gezien constateert Peggy in de patiënten volte bovenop een leegte. Ze behaalt opmerkelijke resultaten met puur acupunctuur. Vanuit de zaal komt de vraag of ze misschien nog betere resultaten kan behalen als ze de leegte kan voeden met Chinese kruiden, maar om een duidelijk inzicht te krijgen in haar onderzoeken wil mevrouw Bosch met één Chinese specialiteit te werk gaan.

Prof. Rob Verpoorte, Leiden Universiteit Instituut voor Biologie deed min of meer een oproep om betere, maar vooral verdiepende onderzoeken te doen naar oriëntaalse kruiden, omdat hij inziet dat er veel meer mogelijk is op dit gebied.
Chris Dhaenens, specialist in toxicology en pharmacognosie van Chinese kruiden gaf een lezing over “Herbs and developments in 2010/2011”. Hij heeft gesproken over de bedreiging van het voortbestaan van de traditionele fytotherapie (o.a. TCM, Ayurveda …). Dat de Europese wetgeving belangrijke beperkingen wil opleggen aan de farmacopea.
Inmiddels is er een Foundation opgericht, de European Benefyt Foundation als ook de Alliance for Natural Health (ANH). Om meer te weten over de wetgeving of als u het belangrijk vindt dat traditionele fytotherapie blijft bestaan in Europa, kunt u lezen en eventueel uw steun geven via www.benefyt.eu www.anh-europe.org www.anhinternational.org
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

De laatste tijd is er veel rumoer omtrent behoud van traditionele kruiden in Europa. Bent u voorstander van het behoud of wilt u meer informatie hierover, dan kunt u de volgende websites bezoeken en eventueel petities ondertekenen en geld doneren om het proces dat nu loopt tegen het ministerie van Brussel, te ondersteunen.

http://www.avaaz.org/nl/eu_herbal_medicine_ban/?rc=fb&ref=nf
http://www.benefyt.be
http://www.benefyt.be/doneren
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

In maart j.l. heb ik een nascholing gevolgd met betrekking tot het behandelen van de geest d.m.v. acupunctuur. We hadden les van Yair Maimon uit Israël en het was een bijzonder interessant weekend.

Intussen ben ik werkzaam met de stof die we aangereikt hebben gekregen en er worden mooie resultaten mee geboekt in de praktijk.

Wat we hebben geleerd is om oude emoties of zich herhalende patronen uit het lichaam en de geest te verdrijven. In China wordt gesproken over "Gui", wat letterlijk "spook" betekent. Als bijv. iemand iets overkomt/meemaakt en daar emoties van ondervindt of negativiteit en dit euvel herhaalt zich, dan is er sprake van Gui. Om een voorbeeld te noemen; We kregen een ingebrachte case, een mevrouw waarvan al 6 huizen in brand waren opgegaan. Bij zo iemand wordt d.m.v. acupunctuur dus de "Gui" of het spook verdreven.

Niet enkel spoken worden verdreven, ook andere langdurige emoties kunnen worden geklaard d.m.v. deze technieken. Als dit soort blokkades zijn opgelost, kan er ook beter gewerkt worden op langdurig bestaande klachten die met niets over gaan. Het probleem ligt dan namelijk in het feit dat de onderliggende psychische klacht verbetering van andere klachten in de weg staat.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Beste mensen,

We zijn alweer een nieuw jaar ingegaan, een vooraf al veelbesproken jaar, met name het eind van dit jaar. Volgens velen zal het een tumultueus jaar worden. Conform de Chinese Astrologie is dit het jaar van de Draak, wat geluk en veel nieuwe initiatieven inhoudt, verder ook veel actie (de Draak heeft een erg Yang karakter), positieve energie maar ook rampen. Over 2012 wordt gespeculeerd dat er veel natuurrampen zullen zijn. Deze speculaties zijn m.n. naar aanleiding van de Maya kalender. De Chinese filosofie gaat uit van dualiteit, yin/yang. Zo zal tegenspoed tegenover voorspoed staan, dit is onlosmakelijk van elkaar. Laten we ons dus niet al te bang maken voor de grillen van de Draak.

In 2012 staat deze praktijk weer voor u open voor diverse lichamelijke en psychische klachten. Steeds meer mensen vinden de weg naar holistisch genezen zoals hier wordt gehanteerd. Er ontstaat steeds meer bewustzijn en inzicht en hieraan wil ik graag mijn steentje bijdragen om u daar in te begeleiden. Voor een ieder een heel goed, harmonieus en gezond 2012 gewenst.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Vorig jaar schreef ik een artikel over "Treating the Shen and Psychological disorders with acupuncture", n.a.v. een studie die ik toen had gevolgd. In grote lijnen ging het over het behandelen van emoties en psychische klachten, maar ook steeds terugkerende problematiek. Als er intense emoties hebben plaatsgevonden in het verleden (recent of langer geleden), is het mogelijk dat hierdoor klachten ontstaan in het lichaam die onoplosbaar lijken te zijn. Ook is het mogelijk dat er nieuwe klachten zijn ontstaan, maar waar oude emoties of trauma's in de weg zitten zonder dat we het weten.

Intussen zijn we zo'n driekwart jaar verder na dit geplaatste artikel en na nogal wat zelfstudie als gevolg hiervan wil ik u informeren dat er hier in de praktijk door deze scholing een mooie verdieping van werk plaats vindt. Wilt u het voorgaande, uitgebreidere artikel nog eens nalezen, kijk dan in het nieuwsarchief.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

(De praktijk heeft herfstsluiting van maandag 24 oktober t/m 26 oktober. Donderdag 27 oktober worden uw berichten weer beantwoord).

De herfst is de periode van naar binnen gaan, binnen in huis als ook in jezelf. Het kalmer aan doen, reflectie. Op weg naar de diepe rust van de winter, gaan we in voorbereiding hierop verzamelen/sprokkelen. Zoals vroeger hout werd gesprokkeld voor de haard. In de herfst herdenken we de overledenen tijdens Allerheiligen/Allerzielen (Halloween in niet religieuze kringen genoemd). De omlaaggaande en meer naar binnen gerichte energetische beweging hoort hier bij. Yang maakt plaats voor Yin.

In de vijf-elementen leer bevinden we ons nu in het Metaal-element waar de Longen en de Dikke Darm domineren. Als dit element zwak is, kunnen er gemakkelijk klachten ontstaan aan de luchtwegen of de persoon kan zich sneller verdrietiger voelen. Het kan ook zijn dat iemand, geboren als Metaal-type, juist altijd naar binnen gekeerd is. Weinig extravert, veel willen studeren of lezen, met rationele intelligentie bezig zijn.
Het streven naar kwaliteit en puurheid (witte kleur) kan ook een eigenschap zijn. Vrouwe Justitia.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

10 Jarig bestaan van de praktijjk
Sinds kort bestaat de praktijk 10 JAAR!! Het is ongelooflijk hoe snel dit is gegaan. In 2002 ben ik afgestudeerd voor acupunctuur bij Jing Ming in België en aansluitend zijn we op stage gegaan naar Nan Jing, China. Voor de studie acupunctuur was ik in 1997 afgestudeerd voor Chinese Kruidentherapie bij Ky Lin. In die tijd kon er een aanvang gemaakt worden voor praktijk, maar als therapeut was ik daar nog niet klaar voor. Tijdens de studie acupunctuur is toen parallel de kruiden studie opnieuw opgepakt en zo liep het geheel synchroon. Na de stage wat uitgerust te hebben is in september 2002 de praktijk officieel gestart. Natuurlijk behandelde ik al mensen op de slaapkamer boven in het huis in Kortgene. Velen van jullie zullen dit nog weten. Ik ben de mensen die zich beschikbaar stelden in mijn studietijd ook zeer dankbaar dat ze zichzelf lieten behandelen. Er is erg veel geleerd in deze periode, maar zeker ook nog de jaren erna. Tegenwoordig bevindt de praktijk zich op het park Ruiterplaat bij Kamperland, nabij het Veerse Meer. Op dit moment worden er nog steeds na- en bijscholingen gevolgd. Dit om aangesloten te blijven bij de beroepsvereniging, maar zeker ook omdat het vak ontzettend boeiend is en er veel verdieping kan zijn op diverse gebieden. Onlangs heb ik een tweedaagse scholing gevolgd voor Shonishin. Dit is Japanse acupunctuur voor kinderen, maar dan zonder naalden. Het voorjaar van dit jaar was er een dag Westerse medicijnen en Chinese kruiden. Intussen volg ik de cursus "Bu Ming" (voed de bestemming). Deze laatste is meer filosofisch, maar zeer zeker belangrijk om de mens een groter bewustzijn mee te geven in de praktijk. Alles is met elkaar verbonden, oorzaak en gevolg zijn onlosmakelijk van elkaar. De golfbewegingen van het leven. Dat is de betekenis van Yin/Yang. Uiteindelijk is het belangrijk om zelf tot inzichten te komen, waarom er klachten bestaan, waarom we bepaalde facetten van het leven steeds opnieuw tegenkomen. Iedereen die de afgelopen jaren onder behandeling is geweest of nog is wil ik bedanken voor het vertrouwen en ik hoop u en vele anderen nog vele jaren van dienst te mogen zijn.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Shonishin is Japanse kinderacupucntuur zonder naalden. Er worden kleine instrumenten gebruikt om langs de meridianen te strijken, te kloppen of te drukken. Dit geeft een behandelend effect zonder dat het de kinderen pijn doet. Het is een methode die al bij de jongste baby's wordt toegepast. Een behandeling gaat heel snel en is soms aan te leren aan de ouders om thuis e.e.a. te herhalen. Kinderen zijn zeer reactief en zodoende zijn er maar weinig behandelingen nodig.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

(1) 2 3 »
Foto's