The 7th World Congress of Chinese Medicine

In het Wereld Forum te Den Haag vond vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober het 7e Wereld Congres voor Chinese Geneeswijze plaats. Hierbij kunt u wat topics lezen die tijdens bepaalde lezingen zijn besproken.

Prof. Jan P.A. Baak, van origine Nederlander en tegenwoordig woonachtig en werkzaam in Noorwegen had als onderwerp ďprognostic effect of TCM herbal treatment in stage IV adenocarcinoma of the lungĒ.
Uit zijn onderzoeken is gebleken dat TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) de cytotoxische bijwerkingen van reguliere behandeling kan reduceren en dat deze oriŽntaalse werkwijze sterk de levenskwaliteit doet vergroten. De Chinese kruiden zouden de immuniteit verhogen, is een goedkopere manier van genezen en heeft weinig bijwerkingen. Volgens een gerandomiseerd onderzoek bleek dat patiŽnten, behandeld met chemotherapie in combinatie met TCM langer leefden, dan de patiŽnten die behandeld werden met enkel chemotherapie.
Professor Baak vertelde verder dat de Westerse landen (USA, Europa en AustraliŽ)het hoogst scoren wat borstkanker betreft. Hij vermoedt dat er hier een relatie is met het Westerse voedingspatroon, van 3 hyperglycemische maaltijden per dag dat een onstabiele insuline spiegel teweegbrengt. Volgens hem is insuline een hormoon dat door het bloed circuleert en a.h.w. de borstkankercel voedt zodat die zeer snel kan vermenigvuldigen. In het Oosten bestaat het voedingspatroon hoofdzakelijk uit groenten en wat eiwitten en veel minder koolhydraten dan in het Westen. Oosterlingen hebben over het algemeen ook meer lichaamsbeweging. Wat hem ook is opgevallen; sinds in Shanghai het voedingspatroon is verwesterd (koek, broodÖ.) en de bevolking daar minder vaak de fiets pakt en eerder gemotoriseerd vervoer kiest, komt borstkanker ook daar steeds meer voor. Japanners die naar de USA emigreren schijnen het risico ook te vergroten, alsmede mensen met obesitas. Diabetes patiŽnten lopen een dubbel risico. Meer dan 5 uur sport per week doet het risico op borstkanker dalen met 50-70%.

Dr. Yair Maimon heeft gesproken over ďSeven emotions and their effects on the Qi and Shen: Transforming psychological disorders with acupunctureĒ.
Deze dr. uit IsraŽl had een hele goeie statement; De mens van tegenwoordig is anders. Intern zijn ze slaaf van hun emoties en gedachten.
De echte functie van de geest (Shen) is het reguleren van de Qi (energie) in het lichaam.
Hij sprak over twee soorten breinen; een electrisch brein dat het zenuwstelsel voorstelt en een chemisch brein dat te maken heeft met moleculen en de gekoppelde receptoren.
Wat dr. Yair Maimon opvalt: voordat mensen een CVA krijgen, hebben ze te kampen met enorme boosheid of woede (dit kan bewust of onbewust zijn).

Peggy Bosch van de Radboud Universiteit Nijmegen doet onderzoek en experimenten in een hospitaal in Duitsland met Acupunctuur en Schizofrenie. Chinees gezien constateert Peggy in de patiŽnten volte bovenop een leegte. Ze behaalt opmerkelijke resultaten met puur acupunctuur. Vanuit de zaal komt de vraag of ze misschien nog betere resultaten kan behalen als ze de leegte kan voeden met Chinese kruiden, maar om een duidelijk inzicht te krijgen in haar onderzoeken wil mevrouw Bosch met ťťn Chinese specialiteit te werk gaan.

Prof. Rob Verpoorte, Leiden Universiteit Instituut voor Biologie deed min of meer een oproep om betere, maar vooral verdiepende onderzoeken te doen naar oriŽntaalse kruiden, omdat hij inziet dat er veel meer mogelijk is op dit gebied.
Chris Dhaenens, specialist in toxicology en pharmacognosie van Chinese kruiden gaf een lezing over ďHerbs and developments in 2010/2011Ē. Hij heeft gesproken over de bedreiging van het voortbestaan van de traditionele fytotherapie (o.a. TCM, Ayurveda Ö). Dat de Europese wetgeving belangrijke beperkingen wil opleggen aan de farmacopea.
Inmiddels is er een Foundation opgericht, de European Benefyt Foundation als ook de Alliance for Natural Health (ANH). Om meer te weten over de wetgeving of als u het belangrijk vindt dat traditionele fytotherapie blijft bestaan in Europa, kunt u lezen en eventueel uw steun geven via www.benefyt.eu www.anh-europe.org www.anhinternational.org
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Foto's