Griep en verkoudheid

Ondanks dat we al aardig op weg zijn naar de lente, lijkt de griepepidemie onderhand een pandemie te worden. Daarom wil ik u erop attenderen dat de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heel veel mogelijkheden biedt om ook acute klachten als griep en verkoudheid zeer effectief aan te pakken.

Onderliggende principe is dat de factoren wind en kou in het lichaam invaderen door de poriŽn. De kou sluit deze en de wind en kou kunnen niet meer naar buiten. Belangrijk is hier om de oppervlakte te klaren zoals dat in de TCM wordt genoemd. Dit is een behandelprincipe wat inhoudt dat de huid a.h.w. geopend moet worden om de wind en de kou eruit te kunnen verdrijven.

In de Chinese kruidenleer is er bijvoorbeeld een scala aan kruidencombinaties voor diverse soorten en gradaties van verkoudheid. Voor beginnende symptomen, maar ook voor verder en dieper geraakte symptomen doordat het in het begin bijvoorbeeld is verwaarloosd. Met de acupunctuur is dit snel aan te pakken door het behandelen van acupunctuurpunten met naalden of moxa. Verder kan cupping een geweldige uitkomst bieden om de ziekmakende factor heel snel uit het lichaam te doen verdrijven. Bij beginnende klachten kan 1 behandeling al volstaan.

Als u gebruik wilt maken van behandeling betreft dit onderwerp, is het niet noodzakelijk een geheel consult van drie kwartier in te plannen.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Foto's