Over Marleen Bardolf
Categorie : Algemeen

Geboren èn getogen te midden van de Zeeuwse natuur

Leeftijd: geboren in 1968

Beroep: Chinees Geneeskundige

Hobbies: mijn werk, inclusief het kweken van geneeskrachtige planten in eigen tuin. Heel interessant om de groei hiervan te zien. Wegens hygiŽne en gestandaardiseerde kwaliteitsnormen worden de planten uit eigen tuin echter niet gebruikt voor praktische doeleinden.
Lievelingsvak op school: biologie

Eerste aanraking met Chinese Geneeswijze: “een cursus shiatsu (drukpuntmassage), zomaar voor de lol”

Mooiste ervaringen

1997 Tibetaanse kolonie in  Dharamsala, India

Hier nam ik deel aan de cursus “inleiding tot de Tibetaanse Geneeswijze” voor buitenlanders. Deze werd gedoceerd door diverse Tibetaanse kruidendokters, waaronder de lijfarts van de Dalai Lama, die het ontroerende stervensritueel demonsteerde. De cursus was een openbaring. Alleen al door het bekijken van de urine kunnen deze artsen zien wat er zich in het lichaam afspeelt.

De Tibetaanse heelmeesters reciteren eerst de mantra van de medicijn Buddha voordat ze mensen gaan behandelen. Ik was in de gelukkige omstandigheid deze ook te mogen leren. Een Tibetaanse monnik heeft voor mij een Buddha beeldje van de geneeswijze ritueel ingewijd en opgevuld met de teksten van die mantra.

Mijn verblijfplaats was een Tibetaans klooster nabij Dharamsala, gelegen aan de voet van de Himalayas, en woonplaats van de Dalai Lama. Met de klas van de Men-Tsee-Khang zijn we tevens op audiëntie geweest bij His Holiness the Dalai Lama, in zijn privé tuin. Onderdeel van de audiëntie is de uitreiking van een rood koordje ter bescherming tegen kwade invloeden. Dit koordje dient op het lichaam gedragen te worden totdat het eraf valt.

1999 Moederschap

Het diepe geluk te mogen ervaren wat het moederschap inhoudt. Een totale verandering in het leven, met veel mooie aspecten. Niet zomaar vanzelfsprekend en niet altijd eenvoudig. Een diepere inworteling in het zelf te ervaren tijdens de zwangerschap in combinatie met het synergetische contact van een nieuw wezen voelen aan als oergevoel. Intussen zijn we alweer heel wat jaren op weg in deze intensieve leerschool. Het mogen begeleiden van een kind in de mogelijkheid zijn eigen natuur aan het daglicht te brengen. Dit te mogen stimuleren, inzicht te kunnen brengen en een kader proberen te geven zijn grote uitdagingen (geweest). Ook het wederzijds van elkaar leren is een gift voor dit leven.

2002 Universiteit voor Traditionele Chinese Geneeswijze, Nan Jing, China

Mijn acupunctuurstudie werd afgesloten met een stage in China. Onze studiegroep werd onthaald op de Universiteit voor Traditionele Chinese Geneeswijze en verdeeld over een vijftal klinieken onder begeleiding van diverse professoren (en tolken), elk met zijn eigen specialiteit. Mijn professor was gespecialiseerd in de schedelacupunctuur, die wordt gebruikt voor nasleep van herseninfarcten, zoals slechte spraak, slechte motoriek etc..

Als de mensen in China klachten hebben, komen ze in het begin elke dag naar de arts om met naalden behandeld te worden. Daar ik gedurende mijn stage al snel een groep patienten ontwikkelde heb ik derhalve enorm veel routine opgedaan in het prikken en de diverse priktechnieken.

Opleidingen

Ky Lin, Nederland, 1994-1997

Tibetaans Instituut voor Medicijnen en Astrologie, Men-Tsee-Khang, Dharamsala, India 1997